שוקולד... ידידו הטוב של האדם (ויסלחו לי הכלבים) או פיתוי שברא השטן?
בואו נכיר קצת את השוקולד לעומק.
למה? כי ה7.7 הוכרז כיום השוקולד הבינלאומי, וגם כי, אתם יודעים... שוקולד... שוקולד הוא שם כללי למעדן האלוהי שמכינים מפולי עץ הקקאו, בד"כ בתוספת סוכר. ישנם 4 סוגי שוקולד -
שוקולד מריר – הוא השוקולד המקורי, כנראה הדומה ביותר למה שאכלו בני המאיה והאצטקים בדרום אמריקה, הראשונים שהשתמשו בפולי עץ הקקאו להכנת דברי מזון, והוא מכיל אחוז גבוה של מוצקי קקאו ומכאן טעמו המריר (כן, בגלל זה קוראים לו שוקולד מריר...)
שוקולד חלב – הוא ממתק המכינים ממוצקי קקאו רכיבי חלב וסוכר, הוא מתוק יותר מאחיו הגדול וגם נמס ומלכלך יותר ולכן חביב במיוחד על הילדים.
שוקולד לבן – מכיל חמאת קקאו, אך לא מכיל מוצקי קקאו כלל ולכן הוא לבן. אני מסתבכת פה עם כמה חברים טובים כשאני בכלל קוראת לו שוקולד ("פשוט תקראי לזה ממתק"...).
שוקולד רובי (כן רובי, כמו רובי ריבלין, רק קצת יותר אקזוטי...) – אם לא שמעתם על שוקולד רובי, זה כי האח הצעיר בחבורת השוקולד הזו הוצג לראשונה לעולם רק בשנת 2017. הוא נקרא ככה על שם הזן של פולי הקקאו ממנו הוא מיוצר. יש כל מיני דברים לומר על שוקולד רובי, אבל הכל מתגמד לעומת העובדה שהצבע הטבעי שלו הוא – ורוד. שוקולד רובי – בשבילי כבר ניצחת...
ומכאן אנחנו נכנסים לעולם שלם של צורות, תוספות, עטיפות, נסיונות וסטיות, החל משוקולד עם שברי אגוזים (הם פשוט נועדו זה לזה) ועד לשוקולד עם פלפל צ'ילי חריף (שאיכשהו...גם עובד!)
מעדן אלוהי או שטן נכלולי? שוקולד בדרך כלל נתפש כלא בריא, יש המגדירים אותו אפילו 'פשע', ויש המסתפקים בניסוח המעודן של גילטי פלז'ר. אבל, האם לאכול שוקולד זה באמת כל כך נורא? אז מצד אחד, מדובר בד"כ בכמות לא מועטה של סוכר, שומן וקלוריות (500 קלוריות ל100 גרם, אבל מי סופר?) אבל יש גם צד שני, הקקאו מכיל כמות גבוהה של אנטיאוקסידנטים או כמו שאבשלום קור ביקש לומר – "נוגדי חימצון". ואנטיאוקסידנטים זה טוב! אנטיאוקסידנטים מפחיתים את הנזק שנגרם על ידי חמצון (לא רוצה להיכנס לזה יותר מידי, בוא רק נגיד שהרבה מאד נזקים בעולם, מחלודה ועד חלב מקולקל נגרמים על ידי חמצון...) ויכולים לסייע אפילו במניעת מחלות כמו טרשת עורקים ותהליכים סרטניים שונים. כמו כן קיימים בשוקולד מינרלים (אשלגן, מגנזיום ובשוקולד חלב גם סידן), חומצות שומן בריאות (חומצת שומן סטארית ואולאית) וגם כמות לא קטנה של אושר... אם לא מגזימים, ואוכלים במידה, שוקולד יכול אף לסייע לבריאות הלב וכלי הדם. וזה לא לקוח מהאתר של עלית... יש מחקרים רפואיים רציניים שהראו את הקשר הזה. ככל שאחוז מוצקי הקקאו בשוקולד גבוה יותר, כך נקבל יותר מהדברים הטובים שיש לשוקולד להציע.
ומה עם הנפש?
שוקולד נחשב טוב לנפש ולמצב הרוח, כן, אפילו זה הוכח במחקרים. למרות שאנחנו יודעים את זה לבד...
לעומת זאת, הימנעות מוחלטת מאכילת שוקולד (חס וחלילה, חס וחלילה...) עלולה להוביל בסופו של דבר להתפרצות והתקף זלילה, למצב רוח ירוד, חיפוש אחר תחליפים שלרוב יהיו לא בריאים ולרגשות אשם.
בעצם, גם את זה אנחנו כבר יודעים לבד...
אז מה כדאי לעשות? כמו בכל כך הרבה תחומים בחיים – תאכלו שוקולד. רק אל תגזימו. כמות מתונה של שוקולד לגמרי יכולה להיכנס כחלק מתזונה נכונה ומאוזנת ולהיחשב בריאה. ולכבוד יום השוקולד הבינלאומי, אפשר אפילו עוד קוביה. או שתיים. או... עלי, אני מרשה, שיהיה יום שוקולד בינלאומי מתוק ושמח לכולכם, ליעד.
Comments